ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καλούν τους εκπαιδευτικούς της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση με τίτλο:

«Η εκπαιδευτική πλατφόρμα (edu.mythotopia.eu) του Ερευνητικού Προγράμματος Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: δυνατότητες και προτάσεις εφαρμογής στην Π/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση».

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» (ΜIS: 5047101) υλοποιείται από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ‒ Παράρτημα Ξάνθης. Επιστημονικός υπεύθυνος του Υποέργου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας είναι ο κ. Ιωάννης Ντεληγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του Τ.Ε.Φ. Δ.Π.Θ.

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η συμβολή στην τουριστική προβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Α.Μ.Θ.) μέσω της συστηματικής καταγραφής, χαρτογράφησης και ανάδειξης των μύθων που σχετίζονται με την περιοχή, όπως αυτοί αναδύονται μέσα από κείμενα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής λογοτεχνίας από τον Όμηρο μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή και την Αναγέννηση (μέχρι στιγμής έχουν αποδελτιωθεί πάνω από 36 μύθοι, 84 συγγραφείς, 410 αναφορές). Μέσω ενός δίγλωσσου (ελληνικά και αγγλικά) ιστοτόπου και μιας ειδικής εφαρμογής (application) για smartphones και tablets το μυθολογικό υλικό συνδυάζεται ψηφιακά και διαδραστικά με το σύγχρονο φυσικό, αστικό, αρχιτεκτονικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό και τουριστικό τοπίο της περιοχής, προσφέροντας στον επισκέπτη της Π.Α.Μ.Θ. τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις δικές του προσωποποιημένες διαδρομές και έτσι να έχει μια όσο το δυνατό       πιο       ολοκληρωμένη       τουριστική       εμπειρία       (beta       έκδοση:

 https://mythotopia.eu/temp/).

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένας ειδικά σχεδιασμένος εκπαιδευτικός ιστότοπος (beta έκδοση: https://edu.mythotopia.eu) με ελεύθερη πρόσβαση, όπου μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν μεγάλη ποικιλία από διαδικτυακά εργαλεία που σχετίζονται με τους μύθους της Π.Α.Μ.Θ. και προσφέρονται για παιδαγωγική αξιοποίηση, όπως ψηφιακές ασκήσεις και παιχνίδια, εκπαιδευτικά σενάρια, σχέδια μαθημάτων, φύλλα εργασίας για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους κ.ά. Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινωνικής και συναισθηματικής διαπαιδαγώγησης («Παρέα με έναν ΜΥΘΟ! Καλλιεργώντας την Κοινωνική και Συναισθηματική Νοημοσύνη των Παιδιών και των Εφήβων») που αποτελείται από εκπαιδευτικά σενάρια βασισμένα σε μύθους της Θράκης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εγκριθεί και συμπεριληφθεί από το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ως εκπαιδευτική εφαρμογή στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων 21+» (Θεματικός Άξονας: Ζω Καλύτερα - Ευ ζην).

Το υλικό της εκπαιδευτικής πλατφόρμας προσφέρεται για παιδαγωγική χρήση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, όπως Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+, διαθεματικά project (π.χ. ιστορία και ΤΠΕ, ιστορία και μουσική, λογοτεχνία και τέχνη, δημιουργική

 

γραφή, θεατρικό παιχνίδι, ιστορία και φυσικές επιστήμες), λειτουργία Εκπαιδευτικών Ομίλων, etwninning, δράσεις Erasmus+, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.ά.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21/09/2022, 6.30-8.00 μ.μ. στην πλατφόρμα Webex:

https://minedu-secondary2.webex.com/meet/makosmidou

και θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι της Δ.Δ.Ε. Ροδόπης στο youtube:

https://tinyurl.com/ddelive

Συν-Διοργάνωση

  • Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκ/σης Αν. Μακεδονίας και Θράκης
  • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης
  • Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης
  • Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Πρόγραμμα διαδικτυακής επιμορφωτικής συνάντησης

6.30 – 6.40 μ.μ.            Καλωσόρισμα και εισαγωγή στη θεματική της συνάντησης.

Μαριγούλα   Κοσμίδου,  Αναπληρώτρια  Διευθύντρια  Περιφερειακής  Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκ/σης Αν. Μακεδονίας και Θράκης

6.40 – 6.50 μ.μ.            Σύντομη παρουσίαση του Ερευνητικού Προγράμματος «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» (ΜIS: 5047101)

Ιωάννης Ντεληγιάννης, Αν. Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας, Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ., Επιστημονικός Υπεύθυνος Υποέργου 2

6.50 – 7.00 μ.μ.            Σύντομη παρουσίαση του ιστοτόπου: https://mythotopia.eu

Άννα Μαστρογιάννη, Επίκ. Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας, Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ., Αναπληρώτρια Επιστημονική Υπεύθυνη Υποέργου 2

7.00 – 7.10 μ.μ.            Σύντομη παρουσίαση τους εκπαιδευτικού ιστοτόπου: https://edu.mythotopia.eu

Χαρίλαος Μιχαλόπουλος, Αν. Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας, Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ.

7.10 – 7.25 μ.μ.            Ενδεικτική παρουσίαση εκπαιδευτικών σεναρίων

Αρτεμισία    Αρχοντογεώργη,    Φιλόλογος,    Μεταδιδακτορική    Ερευνήτρια, Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ.

7.25 – 7.40 μ.μ.            Σύντομη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος: «Παρέα με έναν ΜΥΘΟ!

Καλλιεργώντας την Κοινωνική και Συναισθηματική Νοημοσύνη των Παιδιών και των Εφήβων»

Ανδριανή Λιατσοπούλου, Φιλόλογος, Υποψ. Διδ., Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ.

7.40 – 8.00 μ.μ.             Ερωτήσεις – Συζήτηση

pdfΜυθοτοπία-Πρόσκληση460.18 KB15/09/2022, 10:46